Zo dit was echt een geweldige actie met heel veel hulp van diverse djs en ook Christal Bleu. !

Dit was het stukje wat Andre Bijl schreef in het Kontakt :

Ik raak zoveel mensen kwijt door die rot ziekte. Het is heel confronterend, maar ik moet dit gewoon doen.” Leerdammer Jan Willem van den Brenk (39) organiseert op zaterdag 15 juni een muziekmarathon in café ’t Vennetje.

De opbrengst van de marathon én bijkomende acties gaat naar KWF Kankerbestrijding. De datum 15 juni is niet zo maar gekozen. Op 19 juni wordt Van den Brenk 40 jaar, op 11 juni is het precies een jaar geleden dat zijn vader – die in Hei- en Boeicop woonde – overleed.

Plekjes
Ruim tweeënhalf jaar geleden werd vader Hans van den Brenk ziek. “Longontsteking, tijdens het onderzoek werden er plekjes op zijn longen geconstateerd.”

De diagnose: longkanker. “En nog een agressieve, sneldelende vorm ook. Mijn vader heeft z’n hele leven keihard gewerkt. Jarenlang keek-ie uit naar zijn pensioen. Mét mijn moeder maakte hij plannen wat ze dan zouden gaan doen. Een week voor hij met de Vut ging, kreeg hij z’n eerste chemo. Vijftien weken lang ging hij voor chemo en bestralingen naar Utrecht en Nieuwegein, ziekenhuis in, ziekenhuis uit.”

De behandeling sloeg aan. Waar de prognose aanvankelijk zeer somber was, bleef de situatie een jaar lang redelijk stabiel. “Het gezwel was min of meer ingekapseld. Natuurlijk had hij er last van, maar het viel mee.”

Uitgezaaid
Later stak de ziekte toch de kop weer op. Vader kreeg opnieuw longontstekingen, bovendien bleek de ziekte uitgezaaid naar zijn hersenen. “Het gezwel drukte tegen zijn evenwichtsorgaan, hij viel zo maar neer. Iedereen in paniek, hij moest met spoed naar het ziekenhuis.”

Nieuwe bestralingen, medicijnen en een alternatieve aanpak moesten uitkomst bieden. Tevergeefs. Al snel bleek dat er niets meer aan te doen was.

“Op vrijdag kwam vader naar het hospice in Leerdam. ’s Maandags ben ik nog bij hem geweest. Hij was erg zwak en kende me niet meer, diezelfde avond is hij overleden. Hij is maar 67 jaar geworden. Het was zo’n sterke man, maar hij was geknakt. Hij was op. Zelfs de kleinste dingen waren op het laatst te veel voor ‘m. Z’n kippen verzorgen kostte al moeite. Ik ben blij dat verder lijden hem bespaard is gebleven.”

Zware tijd
Acht maanden later stelt Jan Willem vast dat het voor zijn ouders een zware tijd is geweest. “Twee jaar tussen hoop en vrees, dag in dag uit naar het ziekenhuis. Soms twee keer per dag. Steeds het vervoer regelen. De kerk in Hei- en Boeicop, vrienden en familie hebben veel voor mijn ouders gedaan.”

De Leerdammer mist zijn vader erg. “Vroeger waren we water en vuur. Hij was van de oude stempel, maar de laatste jaren konden we prima met elkaar opschieten. Hij werkte als een paard. Hij kwam hier om een boompje in de tuin te verpoten. Ik zei nog tegen ‘m: ‘we hebben de hele middag de tijd’. Voor ik het wist was het al gebeurd.”

“In mijn vrije tijd ben ik diskjockey. Mijn vader zei dat niet ronduit, maar ik weet zeker dat hij mijn grootste fan was. Ik mis ‘m nog elke dag.”

Eerbetoon
Als eerbetoon aan zijn vader organiseert Jan Willem komende zomer een muziekmarathon. “Maar ook voor Hestia Peek, een goede vriendin van me die aan die ziekte overleed. Een vriend van me heeft leukemie, eén op de drie Nederlanders krijgt kanker. Toen ik jong was, gebruikten we het als scheldwoord. Nu besef je hoe heftig het is als je ermee wordt geconfronteerd.”

Op 15 juni van drie uur ’s middags tot drie uur ’s nachts wordt in ’t Vennetje in de Nieuwstraat een muziekmarathon gehouden waar Jan Willem als DJ Madness optreedt. “’t Vennetje én dj’s als Roy, Tripple D, DJ Seppie, Koban, Tyhmen en Adrelina werken belangeloos mee.”

“We beginnen met een Hollandse middag. De entree is gratis, maar we verkopen broodjes. Van elk broodje gaat 1,50 naar het KWF. Bezoekers kunnen voor 5,00 euro verzoekjes aanvragen en we organiseren een loterij. We zoeken nog sponsors voor de prijzen. Restaurant De Buren zorgt voor menu’s, waarvan 5,00 euro naar het KWF gaat en Dion van Es Sportprijzen sponsort reclamemateriaal en t-shirts. Zondag 16 juni is er in ’t Vennetje ook nog een darttoernooi voor het goede doel.”

Jan Willem hoopt op twee geslaagde actiedagen en een mooi resultaat. “Het streefbedrag is 2.000 euro. Het initiatief levert veel reacties op. Ik raak er zelf ook door geëmotioneerd. Het hakt er in, maar je weet waar je het voor doet.

Uiteindelijk met deze avond hebben we  € 2506,50 euro opgehaald en hebben we een super weekend gehad.